HTML

fairytale gone bad

manga, folklór, fantasy

ha tovább ugranál

ezt lesd meg

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.10.16. 22:35 kanamehime

Anita Blake nem randizik vámpírokkal. Megöli őket.

Ha létezne urban fantasy top10, Laurell K. Hamilton könyve, az Anita Blake vámpírvadász sorozat abszolút dobogós lenne.

Amerika, St. Louis, napjaink. Pár évvel vagyunk az Addison kontra Clark ügy után, ami újrafogalmazta, hogy mit jelent az élet, és mit jelent a halál: a vámpírizmus, a likantrópia, a zombiidézés, a tündérek, és mindenfajta mágia legális lett. Minden természetfeletti lény személyi és polgári jogokat kapott. Az alakváltók - elméletben - diszkrimináció nélkül juthatnak álláshoz, a vámpírok tulajdona az összes divatos szórakozóhely, és leginkább a turizmusból élnek. Ez egyetemen mágia-történelmet és természetfeletti-biológiát is tanítanak. Ha baj van egy végrendelettel, egyszerűen csak feltámasztják az elhunytat, hogy tisztázza azt. És igen, a sidhék ölték meg Hitlert a második világháborúban.
Persze az új törvények új fajta törvény-áthágásokkal is járnak. Vajon gyilkosságnak számít-e megölni egy már halottat? És milyen súlyos bűntetéssel jár egy gyilkosság, amit mágiával követtek el?
Az ilyen speciális esetekre a rendőrség különleges ügyosztályokat nyitott, és a kormány engedélyezte a fejvadász-rendszerre épülő vámpírvadászságot: ha nem-emberi lény bűnösnek ítéltetik gyilkosságban, azonnali hatállyal kivégezendő.
Anita Blake, nekromanta, a Halottkeltő Rt. legjobban kereső alkalmazottja, rendőr bíróként a Regionális Természetfeletti Esetek Kirendeltségének (RTEK) nemhivatalos tagja, a vámpírok által csak a Hóhérként emlegetett vámpírvadász, a természetfeletti esetek szakértője. És a város egyik leghatalmasabb vámpírmestere kiszemelte magának...

Laurell K. Hamilton 1993-ban adta ki első Anita Blake könyvét, a Bűnös Vágyakat. A történet olyan sikeres lett, hogy több, mint 6 millió példányban kelt el, és (eddig) 16 másik könyv követte a sorozatban. Hamilton azóta 2000-ben kezdett egy új sorozatot egy hasonló világban, Marry Gentry, egy igazi amerikai tündérhercegnő főszereplésével.
A kritikák megoszlanak Hamilton könyveiről, de egy biztos: Anita Blake rendszeresen a bestseller listák élén landol.
Az írónő most férjével, kislányával és kutyáival St. Louis környékén él, és nem tervez korai nyugdíjazást. Szerencsére.
Egy teljesebb életrajzot Hamilton hivatalos magyar honlapján tudtok meglesni. Ugyan ezen az oldalon sok más érdekességet - képeket, kritikákat, ismertetőket - is találhattok. Plusz még itt egy interjú a fantasy.hu jóvóltából. Továbbá érdekességként Hamilton hivatalos blogja.

Az Anita Blake könyvekben felépített világ a maga nemében páratlan és saját szabályain belűl tökéletes. Benne van kifacsarva korunk társadalma, felvet minden problémát, amit valaha valaki is felvethetett a természetfeletti lényekkel kapcsolatban. Elfogadható-e a likantrópok diszkriminálása? És elfogadható-e a "normális" emberek félelme? Eretnekség-e a zombikeltés? A házastárs vámpírrá válása egyenértékű-e a megözvegyüléssel?
A könyv remekül bemutatja az alakváltók subkultúráját - a hétköznapi életük mögötti vadállatot, és a kivetettség miatti összetartásukat, a vámpírok évezredes, véres társadalmát és csavaros vámpír-politikáját, és minden problémát, amit egy különleges képességekkel rendelkező ember sajátja. Például, ha erős médium vagy, nem nyúlhatsz semmihez, mert mindentől látomásaid lesznek, vagy ha egy hívő keresztény nekromanta vagy, bizony váltanod kell az egyházad, mert a pápa kiátkozta a halottkeltőket. És úgy egyébként is, lehet-e szavazati joguk az élőhalottaknak vagy tündéreknek?
A könyv világának mitológiájáról kicsit többet ezen a wikipedia oldalon.

"A legtöbb nő állandóan arról panaszkodik, hogy már nincs több egyedülálló, jó pasi. Ez nem igaz. Én csak egy olyannal szeretnék végre találkozni, amelyik nem vámpír."

Anita Blake dögös, magabiztos, szókimondó, feminista, sohasem blöfföl, és remek a humora. Pisztolyt tart a párnája alatt, soha sem veszi le az ezüst keresztjét, és gyűjti a plüsspingvineket. És ő a legjobb a szakmában.
Anita is azt hitte, hogy a világ fekete és fehér: az ember jó, a vámpír szörnyetg. És hulla. De bizony be kellett látnia, hogy nagyon nagyot tévedett. Nagyon mélyen belekeveredik a vérfarkasok és vámpírok sötét és brutális világába, és hirtelenjében már két szeretője is lesz: Jean-Claude, a 600 éves gyönyörű vámpírmester, és Richard, a fehérkerítéses amerikai álmot kergető vérfarkas. Késöbb persze még több karakter: még több vérfarkas, vérleopárd és vérpatkény, és még több vámpír kerül a képbe, és Anita bizony súlyos erkölcsi újraosztályzás elött áll. Arról nem is, hogy szerelem sokszor a jól bevált európai módtól eltérően nem a monogámiára voksol.
A történet során a szereplők jellemfejlődése egyenesen arányos a hatalmuk növekedésével, és a szexjelenetek számával.
Igen, sajnos ezt az egy negatívumát a könyvnek meg kell említenem: 18-as karika rá! Hisz a vámpíroknál a vérivás egyenlő a szexel. És hidd el, ebben nagyon profik - volt rá több száz évük, hogy tökélyre fejlesszék képességeiket.
Ha valaki netán kényes az ilyen témára, az első 4-5 könyvet azért még ajánlom neki: light-osabb verzió, és mindent elfeledtető szórakozás.

Az Anita Blake vámpírvadász sorozatának eddigi tagjai:
1994 Guilty Pleasures (Bűnös vágyak)
1994 The Laughing Corpse (A nevető holttest)
1995 Circus of the Damned ( Kárhozottak cirkusza)
1995 The Lunatic Cafe (Telihold kávézó)
1996 Bloody Bones (Véres csontok)
1997 The Killing Dance (Gyilkos tánc)
1998 Burnt Offerings (Égő áldozatok)
1998 Blue Moon (Sápadt Hold)
2000 Obsidian Butterfly (Obszidián pillangó)
2001 Narcissus in Chains (Leláncolt Nárcisszusz)
2003 Cerulean Sins (Égkék Bűnök)
2004 Incubus Dreams (Lidérces Álmok)
2006 Micah - novella
2006 Danse Macabre (Haláltánc)
2007 The Harlequin
2008 Blood Noir
2009 Skin Trade
A könyvek magyarországi megjelenésééert az Agave Kiadó felel, és bármely nagyobb könyváruházban megtalálhatók. De letölthetők torrenttel az internetről is eredeti nyelven.

Az Anita Blake sikerét az is mutatja, hogy - a magyar könyvespolcokon is - sorra jelennek meg a vámpírvadász-vámpír könyvek. Amikor egy bolcbbuster beüt, jönnek a másodrendű utánzók is, hogy a siker elhagyott morzsáit felszedegetve ők is reflektorfénybe juthassanak. Szóval a szexis és nagyon kemény főhősű vámpírölők újra hódítanak Penge[Blade] után.
Gondolom látszik, hogy nem tartom sokra az ilyen más sikerein felkapott könyveket. Le sem vettem őket a polcról, szóval inkább ugorjunk.

Természetesen, ahogy minden sikeres könyvnek, az Anita Blake könyveknek is tervbe vették a megfilmesítését, bár eddig erről nem igazán érkezett hír. Minden könyv elején ott a mondat, miszerint a sorozat megfilmesítéséről több hollywoodi stúdióval is tárgyalást folytatnak.
"Let me be very, very clear about this. There is no movie deal in the works as of me typing this. That could change, God knows, but to the best of my ability at this moment there is no, repeat no, movie deal. Someone asked about the movie script. Jon and I are taking a run at that script, or will be soon. That doesn't mean there is a movie deal. Okay? That just means that Jon and I are taking a run at the script when we have a spair moment or two." (Laurell K. Hamilton bolgjáról, 2007/10/02 bejegyzése)
Szóval erről nem tudok sokat mondani, de az igaz, hogy Anita Blake rajongók kedvenc szórakozása, hogy szinészeket keresnek a karaktereknek. Nem mondom, nehéz feladat, mivel Anita környezete tele van jó pasikkal - Jean-Claude és a vámpírok úgy általában eszményien szépek, Richard és a vérállatok pedig általában izmosak és szexiek. Szóval lehet keresgélni...

Ha film nem is lesz a közeljövőben (sajna, mert Salma Hayek, aki szerintem tökéletes Anita, ki fog öregedni a szerepből), képregényt már csináltak is! Az első Anita Blake képregény 2006 októberében jelent meg a Dabel Brothers Productions gondozásában. Még ugyanabban a hónapban a jogok átkerülnek a Marvel Comics-hoz, ahol újra kiadták az addig kiadott füzeteket.
Képregény eddig csak az első és második kötetből készűlt, de szorgalmasan dolgoznak a többin. Egy torrent programmal secperc alatt le lehet tölteni az eddig felrakott 12 (Guilty Pleasures) részt.
Be kell valjam, én nagyon féltem minden képi megvalósításától a könyvnek, hisz az ember jól elképzeli magának a karaktereket, aztán meg hirtelen eléd dobnak egy teljesen másikat, aztán meg csak húzhogathatod a szád. De mindenkit megnyugtatok, a képregény egész jóra sikerült. Anita alakját szerintem pont jól tudták megformázni, és a többi karakterre sem lehet panaszom. Tényleg. Pedig és, a mangákhoz szokott ember, általában nagyon elítélem az amerikai képregényeket - főleg azért, mert szerintem az amerikai rajzokon az emberek mindig csak egyféle arcot tudnak vágni. Hát hol van az a széles érzelem skála, amit a manga karakterek tudnak felmutatni!? De ebből a szempontból is kellemes csalódás volt az a képregény. Abszolút jó munka. Pirospont.

Az Anita Blake vámpírvadász sorozat (urban) fantasy és krimi, egy... khöm, maréknyi erotikával és brutalitással megfűszerezve. Egy szórakoztató rémálom vámpírokkal, likantrópokkal és nekromantákkal. És azzal a hatalommal, ami e három erő keverékéből születik...

"Az én dolgom az, hogy leszámoljak mindenkivel, aki elvette mások életét. Ez a munkám. Én vagyok a Hóhér. Ha megölsz valakit a városomban, velem találod szemben magad. Egyszer. És utoljára."

 

8 komment

Címkék: urbanfantasy top10


A bejegyzés trackback címe:

https://kaname.blog.hu/api/trackback/id/tr28717904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uraniumbanyasz 2008.10.17. 13:06:00

jól utánajártál ennek
de az urban fantasyból ki ne merd hagyni Neil Gaimant

holdlány 2008.10.17. 21:47:41

Szerintem tök jó összefoglaló!
Ha nem olvastam volna, ez alapján biztos, hogy rohanok a könyvesboltba, hogy megvegyem és olvassam Anita Blake-et. De tényleg csak 18 felett ajánlott!
Tudsz valamit a köv. rész magyar megjelentetéséről?

AnnGel 2008.10.18. 09:01:16

Nekem már hónapok óta itt figyel az első kötet a polcomon, de most már tényleg neki fogok állni :)

Ha már urban fantasy: Kleinheicz Csilla: Ólomerdő, J. Goldenlane Farkastestvér ill Éjfél. Ajánlom őket, ha esetleg nem ismered :) (Gaiman meg alap)

kanamehime 2008.10.18. 23:15:16

holdlány, köszi a kommentet, a Harlequine megjelenéséről infót itt találsz
lkhamilton_by_kr.extra.hu/index.php?x=harlequin

kanamehime 2008.10.18. 23:18:16

anngel, neked is köszi a hozzászólást
Kleinheicz Csillát természetesen ismerem a Delta-körből, és tervezek majd újabb cikk írásást Neil Gaiman könyveiről
a Farkastestvért is olvastam, de be kell vallanom, csak az 1. könyvig jutottam, mert kicsit gyerekesnek tartottam :(

AnnGel 2008.10.19. 10:43:52

Ugyanarról a Farkastestvérről beszélünk?

J. Goldenlane: Farkastestvér beholder.hu/?cikk=132&m=bolt

J. Goldenlane: Éjfél
plaza.unas.hu/plaza_artdet.php?art=1747,9638428120,J_Goldenlane_Ejfel

kanamehime 2008.10.19. 13:28:10

igazad van, és Michelle Paver Farkastestvérére gondoltam
www.konyvlelo.hu/index.php?id=termekek&art_id=83360&erkezett=www.kirakat.hu
de akkor mindenképp elolvasom Goldenlane könyveit is, kösz a tippet!

pirosalmaodafenn 2008.10.24. 16:52:16

Nem semmi szöveget írtál. Igazán jó lett. És komplett szócikk, én feltenném a Wikipédiára is.
süti beállítások módosítása