HTML

fairytale gone bad

manga, folklór, fantasy

ha tovább ugranál

ezt lesd meg

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.10.15. 19:10 kanamehime

urban fantasy

Ha körbenézünk a könyvesboltok 'fantasy' szekciójának polcain, a sok szerepjátékos világba írt tucatkönyvek mélytengerében egy-egy igazgyöngyöre is rátalálhatunk. Ezeket mutatnám be itt, az urban fantasy top10-ben.

Urban fantasynak nevezik azokat a fantasy történeteket, amik a XX.-XXI. században játszódnak, valós helyszínen, általában nagyvárosokban - ellentétben a klasszikus fantasy-kkal, amik kitalált világban, saját szabályokkal, sokszor középkori időkbe íródnak. Az urban fantasy-kban a világ a minket is körülvevő mindennapi világ, leszámítva, hogy a felszín alatt mágusok és különböző lények rejtett társadalma bújik meg. Vagy nem is annyira bújik...

Az első urban fantasy-k az 1980-as években jelentek meg, és azóta karrierjük felfelé ível.
Egy urban fantasy sokszor tartalmaz krimi és horror elemeket is, a felépített és bemutatott alternatív jelen mágikus világa pedig létező folklórból építkezik. A történetek főhősei különleges képességű "emberek", akik a történet haladtával jellemfejlődésen mennek keresztül - pont ezért gyakori, hogy az író E/1-ben ír, hogy mi is a főhős szemén keresztül láthassuk és értelmezhessük ezt az új világot. A legifjabb urban fantasy-k pedig már goth vagy noir elemeket is tartalmaznak, még sötétebb világképet festve ezzel, mint egy posztapokaliptikus sci-fi.

Sajnos Magyarországon még elég foghíjas a választék, a fantasy-k inkább az Egyesült Államokban élik reneszánszukat. De nem probléma, ha hajlandó vagy eredeti angol nyelven neki kezdeni egy könyvnek, az internetről (főképp torrentel) rengeteg urban fantasy novellát és regényt lehet letölteni.

Érdeklődőknek ajánlom ezt az oldalt, ahol rengeteg amerikai fantasy író műveivel ismerkedhetünk meg. Az urban fantasy-k kicsit részletesebb leírásához, példákkal, pedig itt egy wikipedia oldal.

2 komment

Címkék: urbanfantasy top10


A bejegyzés trackback címe:

https://kaname.blog.hu/api/trackback/id/tr93715724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Developer Pixie 2009.04.25. 15:48:12

Anita Blake dobogós lenne?! Ha legalább Gaiman-nel kezdted volna... Anita Blake-et olvastam, vagy hármat is, nehogy azt mondja vki hogy nem adtam neki esélyt, és a végén már egy kicsit bizony hányingerem is lett. Amúgy nem azt mondom, 14-15 évesen jó ilyen könyvekkel szocializálódni, főleg a lányoknak (szerintem őket inkább leköti ez a vagánycsaj-vámpírbaszerelmes-csirkelefejezős karakter - 15 évesen én is imádtam volna). De azért nehogy már ez legyen az első és legjobb amit az UF listába kiírunk, ej!

kanamehime 2009.04.25. 16:15:52

nem azt mondtam, hogy legjobb, csak hogy toplistás. és anita blaket bárkinek ajánlanék - ha nagyon nem bírja a gyomra, csak az első pár kötetig - csak nem 14-15 éveseknek! könyörgöm, ez egy min. 17-es korhatásos mű. és nem, nem a szexjeleneteken van a hangsúly, hanem azon a tényleg díjazásra érdemes világon, amit tökéletesen és részletesen felépített. na, azért toplistás!
süti beállítások módosítása